Otomatik sulama, sulama yapılarını çalıştırmak için bir cihazın kullanılmasıdır, böylece sulama cihazının yokluğunda bir körfezden veya körfez kümesinden diğerine su akışının değişmesi meydana gelebilir.
Otomasyon çeşitli şekillerde kullanılabilir:
tedarik kanalı çıkışları yoluyla sulamayı başlatmak ve durdurmak,
pompaları başlatmak ve durdurmak için,
bir sulama alanından su akışını kesmek için – bir koy veya kanalın bir bölümü ve suyu başka bir alana yönlendirmek.
Bu değişiklikler herhangi bir doğrudan manuel çaba sarf etmeden otomatik olarak gerçekleşir, ancak sulama cihazının, sulama başlangıcında sistemi hazırlamak ve bileşenleri düzgün bir şekilde çalışması için bakımını yapmak için zaman harcaması gerekebilir.
Otomatik sulamanın faydaları nelerdir?
Azalan işgücü:
Sulama cihazının bir sulama işleminin ilerlemesini sürekli olarak izlemesi gerekmediğinden, sulama cihazı diğer görevleri kesintisiz olarak gerçekleştirebilir.
Geliştirilmiş yaşam tarzı:
Tahriş edicinin, sulanan koylardaki aşağı doğru su akışını sürekli kontrol etmesi gerekmez. Irrigator, tesisten uzak olabilir, aile ile rahatlayabilir ve gece boyunca uyuyabilir.
Daha zamanında sulama: Otomasyonlu irigatörler, bitkilerin suya ihtiyaç duyduklarında, sulama cihazına uymadığında değil, sulamaya daha meyillidir.
Daha yüksek akış hızlarının yönetimine yardımcı olur: Birçok irrigatör, daha büyük kanallar ve bölme prizleri kurarak aldıkları sulama akış hızlarını arttırmak istiyor. Bu tür akış hızları genellikle bir körfezi sulamak için harcanan zaman azaldığından emeğin arttırılmasını gerektirir, bu nedenle daha sık değişim gerektirir. Otomasyon, bu yüksek akışların emek miktarında bir artış olmadan yönetilmesini sağlar.
Daha hassas kesme: Sulama sisteminin otomasyonu, körfezdeki uygun noktada suyun kesilmesine izin verir. Bu genellikle manuel kontrolden daha doğrudur, çünkü operatör su akışını değiştirmede çok geç veya çok erken olursa hatalar meydana gelebilir.
Su ve besin maddelerinin azaltılmış akışı: Otomasyon, araziden kaçmayı etkili bir şekilde azaltarak gübrenin çiftlikte tutulmasına yardımcı olabilir. Çiftlikte gübre bulundurmanın hem ekonomik hem de çevresel faydaları vardır.
Sulama için kullanılan araçlar için daha düşük maliyetler: Sulama cihazının bir sulama işleminin ilerlemesini sürekli kontrol etmesi gerekmediğinden, motorlu bisikletler, dört tekerlekli araçlar ve diğer araçlar daha az kullanılır. Bu, bu araçların işletme maliyetlerini azaltır ve daha az sıklıkta değiştirilmeyi gerektirir.