Sert zemin, bir manzaraya dahil edilen yapılı çevre yapılarındaki sert peyzaj malzemelerini ifade eder. Bu, kaplamalı alanları, araba yollarını, istinat duvarlarını, uyuyan duvarları, merdivenleri, yürüyüş yollarını ve toprak peyzajın aksine, peyzajın bahçecilik unsurlarının aksine ahşap, taş ve beton gibi sert aşınan malzemelerden yapılmış diğer peyzajları içerebilir.
Sert peyzaj, bahçenin tamamını kapsayan ve yumuşak peyzaj özellikleri devreye girmeden önce gerekli olan projeleri içerir. Sert peyzaj, bahçenin temelini, “tuğlaları ve harcı” çok değiştiriyor ve bu yüzden sadece bu tamamlandıktan sonra peyzaj mimarı bahçenin daha güzel özelliklerine odaklanmaya başlayabilir, çiçek düzenlemeleri gibi sert yumuşak peyzaj , ağaçlar ve çalılar ve mükemmel renk düzenleri. Sert peyzajın temel özelliklerinden biri, suyun emilmesi ile ilgilidir – iklim göz önüne alındığında büyük önem taşıyan bir şey. Sert peyzaj, şiddetli yağmur veya kar yağışı sonrası su hakkında endişelenmenin bir sorun olmamasını sağlar. Suyu mülkten güvenli bir şekilde uzaklaştıran sert malzemelerle birleştiğinde, sert peyzaj ile kurulan doğru su emme ve sulama sistemi, toprak hareketinin hiçbir zaman bir sorun olmamasını ve bahçenin ıslak değil, daha kuru, keyifli bir yaşam alanı içinde kalmasını sağlayabilir. çamurlu bataklık. Bunu başarmaya yardımcı olabilecek yumuşak peyzaj seçenekleri vardır, ancak bunun büyük kısmı sert peyzaj ile elde edilir.
Kentsel planlama perspektifinden bakıldığında, manzaralar asfalt yollar, araba yolları veya çeşmeler ve hatta küçük havuzlar gibi çok büyük özellikler içerebilir. Çoğu su özelliği sert manzaralardır, çünkü suyu çevreleyen toprağa akmasına izin vermek yerine suyu tutmak için bir bariyer gerektirirler.
Sert peyzaj, çıplak toprak veya çimde aşınmaya neden olacak büyük miktarda insan trafiğini telafi eden bazıları da dahil olmak üzere toprak erozyonu nedeniyle imkansız olacak insan yapımı peyzaj özelliklerinin kurulmasına izin verir. Örneğin, dik dikey özellikler mümkündür.
Yakındaki çıplak toprak veya doğal drenaj kanalları veya menfezler olmadan, geçirimsiz bir yüzeye sahip sert peyzaj, normalde toprağa yeraltı suyu olarak emilecek ve kendiliğinden erken aşınmayı önleyecek suyu boşaltmak için yapay drenaj veya yüzey akışı gerektirir. Kapasite eksikliği veya zayıf planlanmış veya yürütülen drenaj veya derecelendirme, şiddetli fırtınalar veya sel, arınma, çamur akışları, lavabo delikleri, hızlandırılmış erozyon, ahşap elemanlara ıslak çürüme gibi şiddetli yağmur dönemlerinden sonra sorunlara neden olabilir. bitki ağaçlarının ve çalıların boğulması ve hatta temelin çatlaması, temelin çatlaması, su sızıntısı nedeniyle bodrum su baskınları ve karıncalar ve hasarlı alanlardan giren diğer böcekler gibi haşere infiltrasyonu gibi temel sorunlar.