İzmir Gobion duvar; çelik sanayiden yararlanılarak yapılan tel örgülerin kutu halinde tasarlanması ve içerisine taşların doldurulması sonucu meydana getirilir. Birçok kullanım alanına sahip olmasının en büyük nedeni ise esnek ve geçirgenlik özelliğine sahip olmasıdır. Bütçeyi yormayan ve daha uygun fiyata estetik görünüm sağlayan izmir gabion duvar askeri alanlarda da görmek mümkündür.

Bunun yanı sıra günümüzde artık kullanımı yaygınlaşan ve peyzaj alanında sıklıkla kullanılan bir duvar yapı malzemesi haline gelmiştir. Dayanıklı ve esnek yapısı ile birçok alanda kullanılarak otantik ve nostaljik hava yaratmaktadır. Gobion duvarlar düşey yarmalarda ve şevlerde stabilite görevi üstlenir. Tutucu özelliği ile birçok alanda doğal afetlere yönelik koruma kalkanı sağlar.

Gobion Duvar Kullanım Alanları

Belirli ölçülerde çelik kutuların içine doldurulan taşların yapısal özellikleri irili ufaklıdır. Bu nedenle geçirgenliği mevcut olup aynı zamanda fazlalığı tutan bir göreve sahiptir. Gobion duvarın bu özelliği aslında koruma duvarı görevini üstlenmesidir.

Kullanım alanı;

  • Peyzaj
  • Kıyı koruması
  • Dere yatağı ıslahı
  • Heyelan alanları
  • Kaya tutucu
  • Toprak kayması önleyici
  • Sel önleyici bariyer
  • Askeri alan koruma
  • Havza iyileştirilmesi
  • Demiryolu
  • Karayolu
  • İstinat duvarı
  • Sınır tahkimatı
  • Köprü ayaklarında

Bunun gibi geniş kullanım alanına sahip olan gobion duvarların görünümü itibari ile mimari alanında da kullanılması yaygınlaşmıştır. 1*1 mt kesit kullanılan 2-4 mt uzunluğa sahip olan tel kutuların içine doldurulan 250 mm ve 100 mm ebatındaki kaya parçalarının gobion duvarı yapımında kullanıldığı bilinmektedir. Kullandığımız bu duvar sisteminde kullandığımız çelik tellerin lojistik aşaması zorludur.

Alana kapalı olarak getirilen çelik sepetler, alanda açılarak prizma şekline getirilir. İçerisine taşlar doldurulur. Taşınması zor olduğu için uygulama alanına yakın ya da direk uygulama alanında yapılır. Her sepette %0,45 boşluk sağlanmaktadır.

Duvarların kısmi alanlarında sıkışma oluşur ve aşağı hareket gerçekleşir. Gobion duvarlarda ise dolgu uygulaması ile yukarı yönde kesme hareketi oluşur.

Gobion Duvar Uygulamasında Yapılması Gerekenler

Gobion duvarda dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır. Bunlar; devrilme, sandıklar arasında oluşan kayma, kaya dolgu sıkışması, taban kayması gibi olumsuz durumların yaşanmaması adına keşif yapılmalıdır.

Duvar eğiminde uygun değere ulaşmak adına a: %6-%10 arası bir değer kullanmaya dikkat ediyoruz. Gobion duvar %30 boşluk sağlayarak, barbakan ihtiyacını gidermektedir. Suyun tahliye edilmesi adına yeterli boşluğun olması, yapının zarar görmesini engeller. Gobion duvarlarını yaparken ağırlığa ve donatılı sistem olmasına önem veriyoruz.

Gobion Duvar Ağırlık Prensibimiz

Ağırlığın göz önünde bulundurulmasıyla uyguladığımız gobion duvar sisteminde; piramit sistemini göz önünde bulunduruyoruz ve ağırlık merkezi belirliyoruz. Bu uygulama ile stabil gobion duvarın etkileneceği deprem, geri dolgu kuvveti ve basınç hesaplanır.

Gobionun stabilite durumuna pozitif yönde etki eden ağırlık ise duvarın kendisine ait olan ağırlığı ve duvarın önüne yapılan dolgu ağırlığı hesaplanarak karşılaştırma yapılır.

Gobion Duvar Donatılı Sistem Prensibimiz

Donatılı sistem olarak uygulanan gobion duvarda farklı mantık kullanılır. Ön kısımda 0,5 mt ve 1 mt arasında bir yükseklikte kutu gobion oluşturulur. Bu sistemde güçlendirme olarak; geotekstil, geogrid ve çelik malzeme kullanılır. Bu sistem kullanıldığında gobion stabilite durumu hesaplanır, olası kaymalar belirlenir ve kesme kuvvetinde taşıma durumu dikkate alınır.

İzmir Konutlar İçin Gabion Duvar
İzmir Konutlar İçin Gabion Duvar

Gobion Duvar Uygulaması

Kutu ya da sepet şeklinde olan gobion; altıgen formatında, tel gözeneklerin, çift bükümlü örülerek yapılmasıyla üretilen bir malzemedir. Dolgu malzemesine göre bazı türleri vardır. Bunlar; açıklıklarına göre 60-80-100 mm civarında açıklığa sahip türlerdir.

Üretimde bu kutular oluşturulurken 2,40mm ve 3 mm olarak tel kalınlığı kullanılır. Özellikleri arasında galvanizle kaplı, ağır ve esnek çelikten üretilmesi yer alır. Peyzaj projelerimize uygun olarak bazen gobion tellerin kalınlığı 0,50 mm kalınlığa sahip olup, PVC ile kaplanabilmektedir. Gobion üretim çeşitleri; diyaframlı ve diyaframsızdır.

Gabion Duvar Tasarımı Nasıl Olur?

Gobion duvar tasarımından önce mühendisler ve mimarlar tarafından fizibilite çalışmalarımız yapılır. Gerekli hesaplamalar ve olasılıklar hesaplanır, tel kalınlığı, kutu ebatları ve ağırlık merkezi belirlenir.

Uygulanacak alanın toprak yapısı, uygulanmasındaki amaç tespit edilir. İç ve dış gobion duvarının stabilite tahkiki yapılması önemli işlemlerimiz arasındadır. Hazırlık aşamasından sonra yerleştirme düzeninde özellikle ilk alt sıranın yerleştirilmesi önemlidir.

Alt sıranın düzgün yerleştirilmesi ve ince hesapların yapılması, üst sıralardaki dar kesitin kaderini belirler. Basamaklı ya da düz şekillerde talep edilen gobion duvar için ayrı projeler yapılır. Duvarın dış görünümüne bakıldığında ön cephenin düz ya da toprak kısımda kademeden oluşması istenebilir.

Aynı durumun tersi olarak toprak kısmında düz, ön cephe ise basamaklı olabilir. Bu durumda talebinize uygun olarak hesaplamalar yapılır, stabilite belirlenir, güvenliğin sağlanması adına yapılacak işlem uygulanır. Önceliğimiz ise sırasıyla; güvenlik, güvenli geometri, ekonomik ve görünümdür.

Taşıma gücü ve olasılık hesaplarının yapılması, geometrik şekillerin belirlenirken ağırlık merkezinin hesaplanması, estetik görünümü sağlamaktan çok daha önemlidir. Gobion duvar uygulamalarımızla her zaman yanınızdayız.