Peyzaj mimari de kullanılan izmir yer örtücü çevre düzenlemesinde oldukça güzel ve estetik bir görünüm sağlamak amacıyla kullanılır. Merdiven alanları, boş alanlara güzellik katar. Kullanılan yer örtücüler talebe göre değişiklik gösterir. Kullanım alanına uygun renklerde ve nitelikte kullanılan yer örtücüler, boş bahçe alanlarının kullanımında etkilidir.

İzmir Yer Örtücü Türleri Çeşitleri
İzmir Yer Örtücü Türleri Çeşitleri

Yer Örtücü Özellikleri

Yer örtücülerin seçiminde bazı kriterler vardır. Güzel kokan, renkleriyle bulunduğu ortama canlılık katan yer örtücüler farklı türlere sahip bitkilerdir. Özellikleri ve uygulandığı yere sağladığı güzellik tercih sebepleri arasındadır. Bitkilerden ayırmak adına, ağaç diplerine ya da merdiven kenarlarına uygulandığında hoş bir görünüm sağlar.

Özellikleri;

  • Toprak alana örtü görevi üstlenir.
  • Yeşil niteliğini uzun süreli korur.
  • Çim alanlar gibi zemini kaplar.
  • Sulama ihtiyacı yoktur.
  • Su tasarrufu sağlar.
  • Toprak üzerine gölge görevi görür ve yaz aylarında su kullanımını azaltır.
  • Kış aylarında topraktaki ısı için izolasyon görevi üstlenir.
  • Kışın oluşan don olayından fazla etkilenmezler.
  • Toprağa sıkı sıkıya bağlıdır ve erozyonu önler.
  • Zararlı madde ve mikroorganizmalardan etkilenmezler.
  • Kökleri ile azot fiksasyonu yaparak, toprağı besler.

Bu faydalara sahip olan bu bitkinin kullanım nedeni ve yoğun talep görmesi doğaldır. Su israfının önüne geçerek, her mevsim dayanıklı bir bitkinin bahçe alanınızda bulunması oldukça yararlıdır. Boyutları ise değişiklik göstermektedir. Bazı yer örtücüler 25 cm ile 30 cm boyuna kadar ulaşır. Toprak üzerinde yatay büyürler ve sarmaşık gibi bulundukları yeri kaplarlar.

İzmir Yer Örtücü Latinceleri
İzmir Yer Örtücü Latinceleri

Yer Örtücü Özellikleri

Toprağın yorganı denilen yer örtücüler; çalı, ot ve odunsu özelliklere sahiptir. Peyzaj alanında kullandığımız yer örtücüler, alanın değerlendirilmesinde büyük öneme sahiptir. Çim alana rakip olan zemin kaplama yapısı ile istenilen şekilde yere uygulanır. Çim alanı oluşturmak adına su alanına ihtiyaç vardır. Bazı alanlarda ise sulama imkânı olmamaktadır. Böyle durumlarda peyzaj hizmeti olarak gerçekleştirdiğimiz yer örtücüler ile bu sorunu çözebiliyoruz.

Özelikle sulama imkanının olmadığı kamuya açık alanlar ve yol kenarı arazi alanlarında kullanımı fazladır. Yürüyüş yolları kenarlarına uygulandığında, çiçekler arasında bir gezintiye çıkabiliyorsunuz.

Yer Örtücüler

Birbirinden farklı yer örtücüleri tercih edebilirsiniz. Kullanılmasını istediğiniz alanda dilediğiniz yer örtücüyü talep ederek, yaşam alanınıza estetik bir görüntü katabilirsiniz.

Bazı yer örtücüler;

  • Kekik türü
  • Yavşanotu
  • Kaya sarmaşığı
  • Kedinanesi
  • Mayasıl otu
  • Farekulağı
  • Kokulu ballıca
  • Üçgül türü
  • Damkoruğu türü

Bu türlerin her biri farklı özelliklere sahip olup, boyutları ve renkleri farklıdır. Kullanılan alanda bazen ağaç diplerinde, bazen yeşil alan kenarlarında kullanılır.

Yer Örtücü Bitki Özellikleri

Kekik türlerinde bulunan Thymus citriodorus, Thymus longicaulis, Thymus serpyllum; 30 cm aralık bırakılarak dikilen, güzel kokulu ve tohum dikimi işe yetiştirilir. Güzel kokusu ve kullanımı ile dilediğiniz alanda uygulanır.

Yavşanotu; tohum dikimi yapılır ve çoğalan özelliğe sahiptir. Basınç uygulanması halinde çimlerde oluşan deformasyon gerçekleşmez. Formunda değişiklik olmadan, basılması halinde bozulma yapmaz. Kütahya doğasında yetişen bu bitki, peyzaj alanında yetiştirilerek çoğaltılır.

Kaya sarmaşığı sadece örtücü özelliğe değil, saran bir niteliğe de sahiptir. Bulunduğu düz alanlarda zemin ve duvarları sarar yükseklere ulaşır. Kedinanesi; dayanıklı, çiçekli ve yeşil olan bu bitki, kediler tarafından tercih edilen bir bitki türüdür. Doğal beslenme alanı ve güzel görünüm sağlayan bu bitki, peyzaj alanında sıklıkla kullandığımız yer örtücüler arasındadır. Farekulağı ya da yazkarı denilen bu yer örtücü türü; kül rengine benzer yaprakları, beyaz çiçek yapısı ve görünümü ile bahçe, kaya gibi alanları sarar. Beyaz renginin huzur veren dokusuyla, kır mekânı alanlarında tercih edilir.

Mayasıl otu; tohum sayesinde çoğalır, sürekli yeşil bir görünüme sahiptir.  Sulamaya gerek kalmadan uzun süreli çiçek açan bitkiler arasındadır.

Kokulu ballıca bir diğer ismiyle kuduz otu; bal veren bitkiler arasındadır. Kokusu bal olup, çiçekleri pembe ve beyaz renkte olur. Açtığında uzun süre kalan ve kokusuyla beğenilen bu bitki peyzaj alanında kullanılan malzemeler arasındadır.

Üçgül türü; Tohum ile yetiştirilen ve toprakta azot fiksasyonu yaparak besleyen bu bitki, büyük alanlara uygundur. Besin değeri üretmesi sebebiyle, her yıl 1 hektarlık alanda azot fiksasyonu gerçekleştirebilir. 100 kg ile 4000 kg arası oluşturduğu bu fiksasyon, toprak için önemlidir.

Damkoruğu; köklerinden ya da tohumlarından çoğalma özelliğine sahip olup, yaprakları dolgun ve etlidir.

Yer Örtücü Yetiştirmek

Yer örtücüleri peyzaj uygulamanızda sizlere sunuyoruz. Özel olarak yetiştirdiğimiz yer örtücüleri gerekli boyuta ulaştığında alana uyguluyoruz. Dilerseniz tohum ve kökleri kullanarak ekim işlemini yapıyoruz ve zamanla uzamasını bekliyoruz. Sulama yapılacak bir alanınız yok ise çime alternatif olarak seçebileceğiniz önemli bir ikame üründür.

Zemini ve duvarları kaplayan yapısıyla, bahçenizde boş alanlar hızla dolacak. Yaşam alanınızda doğayı geri kazandıracak ve her bitkiyle mutlu olacaksınız. Birbirinden farklı alanlara kullanacağımız bitkileri birbirinden ayırarak her uygulamanın keyfini ayrı yaşamanızı sağlayacağız. Uygulamaları ayırmak adına doğal taş, ayraç ve bordür malzeme kullanıyoruz.