Hydroseeding
Büyük ölçekli alanlarda toprak yüzeyinin kaplanması, bitkilendirilmesi söz konusu olduğunda hydroseeding, hem zamandan hem maliyetten tasarruf etmenin yanı sıra, sürdürülebilir bir işlem olma avantajını da beraberinde getiren, 1960’lı yıllarda İngiltere’de kullanılmaya başlanan püskürtme yöntemiyle alana uygulanmak istenen tohumların suyla karıştırılarak püskürtülmesi işilemidir.
Hydroseeding; tohum, malç, gübre, yapıştırıcı ve sudan oluşan karışımın; hydroseeder adı verilen, bu amaç için özel üretilmiş hydromulcher tankı ile önceden ekime uygun olacak şekilde hazırlanmış üzeri kaplanmak istenen bitkisel toprak üzerine suyla karıştırılmış tohumların homojen olarak püskürtülmesidir.
Otoyol şevleri gibi geniş alanları tohumlamak üzere geliştirilen bu yöntem, zamanla, elle tohumlama ve hazır rulo çim uygulamalarına alternatif olarak, peyzaj uygulamaları kapsamında kent parkları, kent içi refüj ve kavşaklar, fabrikalar, hastaneler, okullar gibi kamu binaları, toplu konut projeleri, özel bahçeler, golf sahaları, futbol sahaları gibi birçok alanda kullanılabilmektedir.
Hydroseeding, minimum çabayla yemyeşil, sağlıklı çimler oluşturmak için kullanılabilecek yenilikçi ve verimli bir peyzaj tekniğidir. Bu çim ekim yöntemi, toprağı hazırlamak ve her bir tohumu ayrı ayrı ekmek için haftalar harcamadan yeşil bir alan isteyen ev sahipleri ve işletmeler arasında giderek daha popüler hale geliyor. Hydroseeding, istenen alana eşit uygulama için malç, tohum, gübre ve suyu tek bir karışımda birleştirir.
Hydroseeding yöntemi ile sadece çim alanların tohumlamasını değil, kır çiçeği uygulamaları, çayır mera uygulamaları gibi birçok farklı ve sürdürülebilir yeşil alanlar yaratabilir, oluşturmak istediğiniz çim alanlarda ise alana en uygun tohum karışımını belirleme imkanına sahip olunabilir. Uygulama yapılmak istenen alanın coğrafi yapısı iklim ve toprak özellikleri göz önünde bulundurularak bir çok bitki türü için bu yöntem tercih edilebilir.
Hydroseeding yalnızca estetik ve yeşil çim alanlar oluşturmak amacı ile değil, aynı zamanda sürdürebilir, biyoçeşitliliğe katkı sağlayan doğal yeşil alanlar da oluşturulmasını sağlayan bir yöntemdir.
Kısaca özetlemek gerekirse, hydroseeding, bakımsız, bozulmuş veya hasar görmüş arazileri yeniden yeşillendirmeyi sağlayan, sürdürülebilir bir yöntemdir. Katı atık depolama sahalarından inşaat alanlarına, yangında tahrip olmuş arazilere kadar pek çok çıplak sahaya uygulanabilen karışım, toprağı canlandırır, florayı ve faunayı yeniler ve bu sevimsiz alanları güzel yeşil alanlara çevirir.
Erozyonu engelleme özelliğinden dolayı, deniz kıyıları, nehir kıyıları, devlet yolu, otoyol ve demiryolu kenarları da hydroseeding yönteminden fayda sağlamaktadır. Tohumların araziye homojen bir biçimde dağıtılmasını sağlayan hydroseeding yöntemi sayesinde, tohumlar sağlıklı bir şekilde çimlenip büyüyerek sağlam bir yapıya kavuşup, eğimli arazilerde toprağın rüzgâr ve yağmur ile akıp gitmesini engellemektedir. İklimin ciddi şekilde değişmesiyle beraber, su kıtlığı modern dünyanın en önemli sorunlarından biri haline gelmiştir. Hydroseeding bu soruna bile bir çözüm olabilir, çünkü hydroseeding yöntemi ile daha az su tüketimi ve bakım isteği olan ve alanınız iklim ve toprak koşullarına uygun tohum türlerini seçebilirsiniz. Çim tohumunun gübre ve malçla iyice karıştırılmasıyla elde edilen dengeli karışım, aynı zamanda ilk etapta yabani otların da gelişmesini engeller.
Hydroseeding işlemi bir günde geniş bir alana uygulanabildiği için geleneksel yöntemlere göre çok daha hızlıdır.
Hydroseeding uygulamalarında kullanılacak tohumlar genellikle karışım şeklinde kullanılır. Sadece çim tohumları kullanılarak hydroseding uygulaması yapılabilirken renkli bitki tohumları ilavesi yapılarak renkli bir bitki fonu oluşturulabilmektedir. Özellikle bakımı zor ulaşılması mümkün olmayan şev alanlarda hydroseeding kurtarıcı bir bitkilendirme yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Uygulama esnasında çim tohumlanma mevsimleri göz önünde bulundurulmalıdır. Sıcaklıkların tohum çimlenmesine elverişli olması gerekir aksi takdirde sağlıklı bir çimlenme olmayacaktır. Aynı zamanda tohum karışım oranları ve tohum sulandırılma oranları önemlidir.
Hydroseeding işleminin hızlı ve etkili bir şekilde çim döşemek için kullanılabileceği belirtilmiştir. Bu yöntem, geleneksel çim kurulum yöntemlerinden daha ekonomik olduğu için uygun maliyetlidir. Ayrıca sıfır atıkla sonuçlandığı ve fosil yakıt kirliliğini azalttığı için çevre dostudur.
Hidro tohumlama işlemi, çim ve malç karışımını uygulamak için hortum uçlu bir püskürtücünün kullanılmasını içerir. Su, tohuma toprakta daha fazla hayatta kalma şansı verir ve erken aşamalarında onu beslemeye yardımcı olur.
Hydroseeding işlemi şunları içerir:
• Tohumu çim ve malçla birlikte karıştırmak. Karışım, farklı ihtiyaçlara uyacak şekilde çeşitli şekillerde hazırlanabilir. Döşemek istediğiniz çim türüne bağlı olarak farklı türde tohumlar kullanmak da mümkündür.